Blog

Materialen in werkkleding, wat is het verschil?

Wat zijn nou de verschillen van materialen in werkkleding? In deze blog leggen wij dit graag uit en laten wij verschillende producten zien.

Stofsoorten

Polyester Stoffen

Hoe wordt polyester gemaakt?

Polyester wordt gemaakt van twee grondstoffen: aardolie en aardgas met materialen in werkkleding. Daarbij voegt de fabrikant nog wat chemische stoffen toe. Dat gebeurt onder enorm hoge temperaturen. De smelttemperatuur ligt rond 255°C. Op die manier ontstaat er een hele stroperige massa, die door een spindop met hele kleine gaatjes wordt geperst. Zo ontstaan er lange draden. Die worden dan weer versneden tot kleine stukjes, die we vezels noemen.

Wanneer we het hebben over materialen in werkkleding, polyester, hebben we het over een synthetische vezel. Synthetisch is een ander woord voor ‘kunstmatig’. Dit zijn stoffen die in het laboratorium gemaakt worden. Als de stof ook in de natuur voorkomt, is het een natuur identieke stof. Het is vaak veel goedkoper om een stof in het laboratorium te maken dan uit planten te halen.

Goed om te weten: 100% polyester bestaat wel, maar meestal wordt polyester gemengd met andere stoffen. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat polyester en katoen met elkaar worden gemengd.

Voordelen en nadelen polyester

Voordelen
Polyester is nagenoeg kreukvrij en drogen door hun geringe gewicht extreem snel. Het krimpt nauwelijks en de kleur gaat niet verloren.

Nadelen
Het is gevoelig voor statische elektriciteit en de stof hecht zich aan de huid van de persoon met materialen in werkkleding. Ook absorbeert het zweet niet.

Polyester of polyamide?

Veel mensen verwarren polyester met polyamide. Dat komt waarschijnlijk doordat ze beiden van aardolie zijn gemaakt en ook nog eens sterk op elkaar lijken. Zo nemen ze beiden in de basis geen vocht op, maar sturen ze het naar buiten. Beide stoffen zijn ook duurzaam, sterk, vormvast, kreukvrij en flexibel.

Waar zit dan het verschil? Polyester is van andere polymeren dan polyamide. Zo is polyamide bijvoorbeeld heel duurzaam, terwijl polyester dat veel minder is. Daardoor is polyamide vaak ook duurder. Daarnaast is polyamide gevoeliger voor warmte dan polyester. Dat houdt dan weer in dat je polyester rustig op een iets hogere temperatuur kunt wassen. Beide stoffen hebben dus voor- en nadelen.

Polyester kleding wassen en drogen

Je kunt polyester gewoon in de wasmachine wassen op maximaal 40 graden. Je kunt het best het synthetische of fijne wasprogramma gebruiken. Wanneer je een jas wast, is het een goed idee deze binnenstebuiten in de wasmachine te doen. De stof kan over het algemeen ook in de droger, maar alleen op een lage temperatuur.

Werkkleding met polyester

Vaak bestaat een jas uit een mix tussen polyester en andere stoffen met materialen in werkkleding. Voor kleding in het algemeen geldt dat er vaak een mix is van 65 procent polyester en 35 procent katoen. Dat maakt de stof goed wasbaar op hoge temperaturen en het zorgt ervoor dat de kleur niet verloren gaat.

Daarnaast zorgt zo’n mix voor een kreukherstellend vermogen. Het krimpt nauwelijks en heeft een lage vochtopname. Ook is het slijtvast en duurzaam. Polyester-katoen is wel minder isolerend dan katoen zelf. Katoen-polyester bestaat uit 65 procent katoen en 35 procent polyester. Dat heeft juist een grote vochtopname, met een hoog warme-isolerend vermogen.

Tegenwoordig is er een hele hoge kwaliteit polyester op de markt. Deze hoge kwaliteit heeft weinig glans, is stevig, maar toch licht.

Katoen

Hoe word katoen gemaakt

Katoen is een eencellige, zachte vezel die uit de zaden van de katoenplant groeit. De katoenbol bestaat uit twee delen, het katoenzaad en de katoenvezels waarbij het zaad zo’n twee derde van het gewicht van de bol vormt.

Allereerst worden de zaden in de omgeploegde aarde aangebracht. Deze zullen door kunstmatige besproeiing ontkiemen en boven de aarde uitkomen. Al snel worden de planten bewerkt met onkruidbestrijdingsmiddelen. Dit gebeurt omdat de katoenplant erg gevoelig is voor plaagdieren zoals parasieten. De katoenindustrie gebruikt daarom naar verhouding nogal veel chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Een succesvolle teelt van katoen vereist een lange vorstvrije periode van minimaal 200 dagen, veel zon en een gematigde regenval.

Het plukken van katoen, wat vroeger handmatig gebeurde, vindt tegenwoordig veelal machinaal plaats. Hiervoor is het nodig dat de plant eerst met een ontbladeringsmiddel wordt bewerkt om het plukken te vergemakkelijken of dat de plant is ontbladerd door ingetreden vorst. Bij de teelt van biologisch katoen is het gebruik van chemicaliën niet toegestaan, en wordt er handmatig geplukt. In de tropen groeit de katoenplant het hele jaar door, wanneer hij niet wordt ontbladerd.

De witte vezels op het zaad worden maximaal zes centimeter lang.

In de spinmachine worden de katoenvezels tot garen gemaakt. Dit betekent dat twee of meer draden in elkaar gedraaid worden. Na dit proces zijn de garen klaar om geverfd en geweven te worden.

Gekamd katoen heeft een hogere kwaliteit dan ongekamd katoen. Katoen wordt voor het spinnen gekamd: de kortste en meest kwetsbare garens worden zo verwijderd. Het resultaat is katoen met een hogere kwaliteit en meer duurzaamheid.

Voordelen en nadelen katoen

Voordelen
Katoen is duurzaam, erg sterk, slijt niet snel en is makkelijk wasbaar. Het ademt en neemt goed vocht op.

Nadelen

Is kreukgevoelig en in lichte kleuren kun je transpiratie vlekken zien met materialen in werkkleding. Katoen is niet kleurvast hierdoor kan de kleur na een aantal wasbeurten of door de zon vervagen. Het krimpt na het wassen vaak nog een beetje waardoor de stof niet vormvast is.

Katoen kleding wassen en drogen

Hoe moet je katoen wassen?

Het belangrijkste waar je bij het wassen van katoen op moet letten, is dat het niet krimpt. Vooral bij hogere temperaturen heb je het risico dat dit gebeurt. Wij adviseren daarom om katoenen stoffen de eerste keer op lagere temperatuur (maximaal 40 graden) te wassen en niet direct in de droger te doen. Na de eerste wasbeurt kun je eventueel op hogere temperaturen wassen, maar voor de meeste kleding is dat niet per se nodig.

Vooral voor stoffen van 100% katoen is het verstandig om op een lage temperatuur te wassen. 100% katoen heeft namelijk meer de neiging om te krimpen dan gemixte katoenen stoffen. Doe dit bij voorkeur in combinatie met een wasmiddel dat ook op lagere temperaturen goed werkt.

Voor de eerste wasbeurt kun je overigens prima de wasmachine gebruiken. Maar was de stof de eerste keer wel apart, of in ieder geval samen met vergelijkbare kleuren. Nieuw katoen kan namelijk nog kleur afgeven. Je wilt natuurlijk niet dat de kleur afgeeft op jouw andere stoffen!

Werkkleding met katoen

Vind je het belangrijk dat jouw werkkleding goed ademt of vocht absorberend is? Kies dan voor katoen of een combinatie waarbij katoen het hoofdmateriaal is. Wordt jouw werkkleding intensief gebruikt en vind je het belangrijk dat jouw werkkleding slijtvast is? Kies dan voor werkkleding van polyester of een combinatie waarin polyester wordt gebruikt. 

*Soepele en elastische stof, hoge rekbaarheid.
** Elastaan, ook wel ’elastan’ (Duits) of ‘spandex’ (Engels), is een synthetische vezel die uitzonderlijk elastisch is. Het onderscheidt zich van andere synthetische stoffen door de grote rekbaarheid. Elastaan heeft onder spanning een elastische rek van 600%. Zonder spanning keert de stof terug naar de originele vorm. Het onderscheidt zich van andere synthetische stoffen doordat het elastischer maar tegelijk sterker is. Dit is bijvoorbeeld sterker en duurzamer dan rubber, maar ook veel lichter.

Softshell

Softshell stoffen zijn water- en vuilafstotend. Daarnaast bevat de soft shell een zachte, isolerende achterzijde van fleece. Een hele fijne stof dus voor outdoor kleding om de koudere dagen van het jaar stukken aangenamer te maken.

Hoe wordt softshell gemaakt

Softshell is een verzamelnaam voor gelaagde synthetische stoffen met bepaalde eigenschappen. Het materiaal bestaat meestal uit een warme binnenlaag, een ademende tussenlaag en een waterafstotende buitenlaag met materialen in werkkleding. De precieze samenstelling van deze lagen en materialen kan per merk en product verschillen.

Voordelen en nadelen softshell stoffen

Voordelen

Ademend, winddicht, isolerend, waterdicht, flexibel

Nadelen

Hoe soft shell kleding wassen

Het is van belang om een softshell jas regelmatig te wassen. Al het vuil zorgt ervoor dat de jas minder goed ventileert. Bekijk goed het was label voordat je gaat wassen. Een te warme wasbeurt kan namelijk schade brengen aan de waterdichtheid van de jas.

Let goed op of dat het met de hand gewassen moet worden of in de wasmachine mag, op welke temperatuur het gewassen moet worden en of het eventueel in de droger mag. Kijk voordat je de wasmachine aanzet ook of de jas gecentrifugeerd mag worden. Tevens is het ook belangrijk om geen wasverzachter te gebruiken, deze kunnen een vettig laagje achterlaten op de jas en kan het waterafstotend vermogen aantasten.

Softshell impregneren

Je zal zelf merken wanneer je jas een nieuwe impregnatie laag nodig heeft, de regendruppels glijden dan niet meer mooi van de stof af, maar worden ze als het ware in de stof opgenomen. Dan is het tijd om je jas te impregneren.

Jouw jas impregneren kan op twee manieren: met impregneerspray of impregneerwasmiddel. Het voordeel van impregneerspray is dat je deze alleen op de buitenkant spuit, waardoor de waterafstotende werking van de buitenkant beter blijft. Het voordeel van inwassen is dat het impregneermiddel goed gelijk verdeeld is over het gehele kledingstuk.

Fleece stof

Hoe wordt fleece gemaakt

Fleece is genoemd naar de vacht van een dier, maar het is totaal geen dierlijk product. Fleece is 100% synthetisch en gemaakt van plastic, polyester om precies te zijn.

Dit materiaal wordt ook wel “polar fleece”, “velo wool”, “vega wool” of “polar wool” genoemd. Het is echter een materiaal op basis van 100% polyethyleentereftalaat (PET)

Polyester is een synthetische stof die sterk isoleert. Dit wordt bereikt door zeer los te breien met getextureerde garens en het gebreide doek dan te wassen, waardoor het sterk krimpt en het vervolgens aan een of twee zijden te ruwen en te scheren, waardoor het het uiterlijk krijgt van lamsvacht. Fleece is gemaakt via een langdurig fabrieksproces met behulp van gerecyclede plastic flessen. Het geproduceerde fleece kan worden gebruikt om kleding te maken die heel licht, zacht en gemakkelijk te wassen is. Polar fleece kan in de ene richting gemakkelijker uitrekken dan in de andere.

Voordelen en nadelen van fleece stof

Voordelen

Warm

Nadelen

Fleece genereert gemakkelijk statische elektriciteit, die de ophoping van pluisjes, stof en haren van huisdieren veroorzaakt. Het is ook gevoelig voor beschadiging door wassen op hoge temperatuur, drogen in de droogtrommel of strijken onder ongebruikelijke omstandigheden. Lagere kwaliteit polyester fleece materiaal is ook gevoelig voor pilling.

Hoe fleece wassen en drogen

Het is wasbaar in de machine en droogt snel. Het is een goed alternatief voor wol voor mensen die allergisch of gevoelig zijn voor wol.

Werkkleding met fleece

Polar fleece wordt gebruikt in jassen, hoeden, truien, joggingbroeken , gymkleding, hoodies en hoogwaardige outdoorkleding. 

Een lichtgewicht, warme en zachte stof, fleece, heeft enkele van de goede eigenschappen van wol, maar weegt een fractie van de lichtste beschikbare wol. Fleece is ingedeeld op gewicht – in g/m² of gram per vierkante meter. Polar fleece kledingstukken zijn er traditioneel in verschillende diktes: micro, 100, 200 en 300, waarbij 300 de dikste en minst flexibele is.

Dit materiaal is hydrofoob en houdt minder dan 1% van zijn gewicht in water vast. Het behoudt veel van zijn isolerende kwaliteit, zelfs als het nat is. Regular polar fleece is niet winddicht en neemt geen vocht op.

Cordura

Cordura is een merknaam voor diverse soorten textiel van materialen in werkkleding.

De stof wordt gebruikt voor koffers, rugzakken, schoenen en militaire kleding. Dit materiaal is bestand tegen abrasieve invloeden (slijtage door schuren), scheuren en bestendig tegen ruwe behandeling.

Het wordt onder andere gebruikt voor de productie van all-weather motorkleding, meestal Cordura 500 D.

Hoe wordt cordura gemaakt

De stoffen worden uit een nylon 6,6-vezels gemaakt en het algemene kenmerk is dat de stof tegen zware belastingen bestand is.

Voordelen en nadelen cordura stof

Voordelen

Door de slijtvaste eigenschappen van Cordura wordt de levensduur van werkkleding verlengd. Daarnaast is Cordura een erg licht materiaal, hierdoor blijft jouw werkkleding comfortabel om te dragen. Cordura is bestand tegen abrasieve belasting. Dit wil zeggen dat de stof bestand is tegen slijtage door schuren en snijden.

Nadelen

Cordura wassen en drogen

Werkkleding met cordura kan je wassen op 40 graden maar mag niet in de droger. Kijk altijd in het was label van de kleding voor de was instructies.

Werkkleding met cordura

Door de bijzondere structuur van het weven is het Cordura-garen vier keer zo sterk als polyamidevezel. Dienovereenkomstig is het weefsel ervan duurzamer en slijtvaster. Het smeltpunt van Cordura is 210 graden. Dit is een uniek materiaal, dat bestaat uit 10% katoenvezels. Het geeft een sterke, tastbare zachtheid, waardoor het prettiger aanvoelt.

Cordura materialen in werkkleding krijgen na het verwerken waterafstotende eigenschappen door speciale impregnering in verschillende fasen. Als gevolg hiervan trekt slijtvaste stof met een kort dutje niet af tijdens langdurig en actief gebruik.

De stof wordt gebruikt om klimkleding, zoals broeken en jassen te versterken op kwetsbare plekken zoals schouders, ellebogen, knieën en enkels. Door de versterkingen met deze sterke stof slijt de kleding minder en gaat deze veel langer mee.

Natuurlijke vezels

Plantaardige vezels

  • Zaadvezels: Katoen
  • Bast- of stengelvezels: Vlas (linnen), Jute, Hennep en ramie
  • Bladvezels: sisal
  • Vruchtvezels: kapok, kokosvezel
  • Stengels: Bies (schoenoplectus)

Dierlijk

  • Wol
  • Zijde

Mineraal

  • Asbest
  • Wollastoniet
  • Turfwol

Kunstmatige vezels

Op natuurlijke basis

  • Viscose
  • Lyocell
  • Modal
  • Tencel
  • Acetaat
  • Glaswol
  • Steenwol

Op synthetische basis

  • Polyamide
  • Polyester
  • Polyacryl
  • Aramide
  • Elasthaan

Er zijn er nog meer vooral in de groep kunstmatige vezels bestaan nog veel meer soorten.

Een gedachte over “Materialen in werkkleding, wat is het verschil?

  • Cordura stof kun je dat ook los kopen heb het nodig voor een zit vlak van een moterbroek of heb u er een andere stof voor wat daar voor geschikt is gr anja minnaard

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *